Kuş Araştırmalar Derneği

AnasayfaBasın Duyuruları Akbaba Beslenme İstasyonu Açılıyor!

Akbaba Beslenme İstasyonu Açılıyor!

  • PDF
  • E-posta

Türkiye'de üreyen ve dünya genelinde nesli tehlikede olan Kara Akbaba başta olmak üzere; Kızıl Akbaba ve Küçük Akbabanın yaşadığı ve ürediği ender alanlardan biri olan Ankara Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı'nda, bu türlerin devamlılığının sağlanması amacıyla Park Müdürlüğü kontrolünde "Akbaba Besleme ve Gözlem İstasyonu"nun yapım çalışmalarına başlandı.

Kuş Araştırmaları Derneği tarafından Ağustos 2004-Temmuz 2005 dönemleri arasında Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği Türk-Yunan Sivil Diyaloğu Programı çerçevesinde gerçekleştirilen "Kara Akbaba Koruma ve Araştırma Deneyim Paylaşımı Projesi" kapsamında, Kızılcahamam Belediye Başkanı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Kuş Araştırmaları Derneği araştırmacılarından oluşan bir grup, çeşitli ülkelerden her yıl onbinlerce turistin ziyaret ettiği, Yunanistan'daki Adia Milli Parkında bulunan Akbaba Restoranı ve Gözlem Merkezinden oluşan Akbaba Besleme istasyonunu ziyaret etti. Yapılan koruma çalışmalarını yerinde görme olanağı bulan veçalışmalardan çok etkilenen Kızılcahamam Belediye Başkanı ve Milli Park yetkilileri, benzer bir merkezin Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkındaki akbaba ve diğer yırtıcı kuşlar için bir beslenme merkezi yapımına başlandı.

Akbabalar ve yırtıcı kuşlar için düzenli ve ağlıklı besin bulma önemli bir problemdir. Akbabalar doğada bulunan leşlerle beslendikleri için doğal populasyonların azalmasından olumsuz etkilenirler. Ayrıca kurt ve tilki gibi yırtıcı memelileri zehirlemek amacıyla bırakılan zehirli etler ve tarımda kullanılan böcek ve fare zehirleri de besin zincirinin en üst tabakasında bulunan akbabalar için önemli bir problemdir. Bu problemin aşılmasına yardımcı olmak amacıyla çeşitli ülkelerde uygulanan ve "akbaba restoranı" olarak adlandırılan dışardan besleme sistemi Kızılcahamam'da uygulanacak. Yırtıcı kuşlar için düzenli besin sağlayacak olan "restoran" Türkiye'de ilk defa kurulacak.

Yakın zamanda tamamlanması beklenen istasyon aynı zamanda besleme noktasının uzağına kurulan bir bina sayesinde gözlem amaçlı da kullanılabilecek. Bu noktada beslenmek için toplanan yırtıcı kuşlar uzaktaki binadan teleskop yardımıyla gözlemlenebilecek. Bu sayede istasyon eğitim ve milli park ziyaretçilerinin akbabalar konusunda bilgilendirilmesi amaçlı da kullanılabilecek.

 

BİLGİ İÇİN

Kuş Araştırmaları Derneği

Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız

Tel:0312 419 86 03 faks:0312 419 81 79